Kakaové bôby v RAW čokoláde
Kakaové bôby sú ručne lúpané a spolu s RAW čokoládou nielen chutia, ale aj liečia.

Kakaové bôby
Ak sú kakaové bôby šetrne ručne spracované, sú pre naše zdravie vynikajúce. Sú plné antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré priaznivo vplývajú na imunitu, zažívanie, nervový systém. Je to úžasná sladká pochúťka, ktorá dodáva energiu priebežne a cukor uvoľňuje do obehu postupne.
Priaznivý účinok kakaových bôbov
- podporujú imunitný systém
- detoxikujú organizmus
- ochraňujú bunky pred radikálmi
- podporujú trávenie a zlepšujú pravidelnú stolicu
- prečisťujú hrubé črevo
- sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb
- znižujú vysoký cholesterol
- rozširujú a prečisťujú cievy
- majú antidepresívne účinky - upokojujú nervový systém
- odstraňujú z tela napätie
- podporujú výživu svalovej hmoty
Obsah účinných látok
Kakaové bôby obsahujú vlákninu, sacharidy, bielkoviny, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, selén, cholín, luteín, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
Ako sa kakaové bôby vyrábajú
- Kvalita týchto kakaových bôbov je tým najlepším, čo nám priemysel z oblasti surového kakaa môže ponúknuť.
- Táto dobrôtka je vyrábaná ručne v Ekvádore z odrody kakaa nazývané "Arriba Nacional Cacao"
- Úžasná aróma kakaového bôbu sa dosahuje šetrnou fermentáciou do 48°C a niekoľko denným sušením na slnku pri tropickej vlhkosti pralesa.
Účinok látok obsiahnutých v kakaových bôboch
- horčík - podporuje nervovú sústavu
- síra - zlepšuje vzhľad kože a vlasov,
- železo a mangán - sú nevyhnutné pre krvotvorbu
- chróm - reguluje metabolizmus cukrov
- zinok - podporuje imunitný systém
- meď - podporuje krvotvorbu a imunitu
- flavonoidy - antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku a cukrovke.
Kakaové bôby majú vysoký obsah antioxidantov, dosahujú jednu z najvyšších ORAC* hodnôt.
Dokonca sú považované za najlepšie prírodné antidepresívum. Je to vďaka dopamínu a serotonínu, ktoré priaznivo ovplyvňujú duševné zdravie a náladu.
Jednoduchý recept na guličky s kakaovými bôbmi
Surové kakaové bôby posekajte, pridajte posekané sušené ovocie. Primiešajte trochu kokosového oleja a tvarujte guľôčky.
Kakao, ktoré bežne používame, je vyrábané mletím kakaových bôbov. To, ktoré je v obchodoch najdostupnejšie, prešlo spravidla pražením kakaových bôbov, čo sa deje pri vysokých teplotách. Pri nich sa veľká časť účinných látok zlikviduje.
* ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnosť viazania voľných radikálov kyslíka) je sústava noriem na meranie antioxidačnej kapacity potravín a doplnkov výživy, ktorá je medzinárodne uznávaná .
Hodnota ORAC určuje presne akú má potravina - ovocie, zelenina, doplnok výživy - schopnosť neutralizovať a ničiť voľné radikály, Čím je táto hodnota vyššia, tým potravina a v nej obsiahnutý antioxidant účinnejšia. Znamená to, že tým lepšie spomaľuje starnutie organizmu a tým skôr dokáže zabrániť vzniku rôznych ochorení.
Odporúčaná denná hodnota ORAC našej stravy je 3000 až 5000. Ak sa venujete športu, fajčíte alebo máte dlhotrvajúce ochorenie, odporúča sa dvojnásobok.