Kakaové bôby v RAW čokoláde

Kakaové bôby sú ručne lúpané a spolu s RAW čokoládou nielen chutia, ale aj liečia.

Kakaové bôby

Ak sú kakaové bôby šetrne ručne spracované, sú pre naše zdravie vynikajúce. Sú plné antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré priaznivo vplývajú na imunitu, zažívanie, nervový systém. Je to úžasná sladká pochúťka, ktorá dodáva energiu priebežne a cukor uvoľňuje do obehu postupne.

Priaznivý účinok kakaových bôbov

  • podporujú imunitný systém
  • detoxikujú organizmus
  • ochraňujú bunky pred radikálmi
  • podporujú trávenie a zlepšujú pravidelnú stolicu
  • prečisťujú hrubé črevo
  • sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb
  • znižujú vysoký cholesterol
  • rozširujú a prečisťujú cievy
  • majú antidepresívne účinky - upokojujú nervový systém
  • odstraňujú z tela napätie
  • podporujú výživu svalovej hmoty

Obsah účinných látok

Kakaové bôby obsahujú vlákninu, sacharidy, bielkoviny, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, selén, cholín, luteín, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

 

Ako sa kakaové bôby vyrábajú

  • Kvalita týchto kakaových bôbov je tým najlepším, čo nám priemysel z oblasti surového kakaa môže ponúknuť. 
  • Táto dobrôtka je vyrábaná ručne v Ekvádore z odrody kakaa nazývané "Arriba Nacional Cacao"
  • Úžasná aróma kakaového bôbu sa dosahuje šetrnou fermentáciou do 48°C a niekoľko denným sušením  na slnku pri tropickej vlhkosti pralesa.

Účinok látok obsiahnutých v kakaových bôboch

  • horčík  - podporuje nervovú sústavu
  • síra - zlepšuje vzhľad kože a vlasov,
  • železo a mangán - sú nevyhnutné pre krvotvorbu
  • chróm - reguluje metabolizmus cukrov
  • zinok - podporuje imunitný systém
  • meď - podporuje krvotvorbu a imunitu
  • flavonoidy - antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku a cukrovke.

Kakaové bôby majú vysoký obsah antioxidantov, dosahujú jednu z najvyšších ORAC* hodnôt. 

Dokonca sú považované za najlepšie prírodné antidepresívum. Je to vďaka dopamínu a serotonínu, ktoré priaznivo ovplyvňujú duševné zdravie a náladu.

Jednoduchý recept na guličky s kakaovými bôbmi

Surové kakaové bôby posekajte, pridajte posekané sušené ovocie. Primiešajte trochu kokosového oleja a tvarujte guľôčky. 

Kakao, ktoré bežne používame, je vyrábané mletím kakaových bôbov. To, ktoré je v obchodoch najdostupnejšie, prešlo spravidla pražením kakaových bôbov, čo sa deje pri vysokých teplotách. Pri nich sa veľká časť účinných látok zlikviduje.

* ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnosť viazania voľných radikálov kyslíka)  je sústava noriem na meranie antioxidačnej kapacity potravín a doplnkov výživy, ktorá je medzinárodne uznávaná .

Hodnota ORAC určuje presne akú má potravina - ovocie, zelenina, doplnok výživy - schopnosť neutralizovať a ničiť  voľné radikály, Čím je táto hodnota vyššia, tým potravina a v nej obsiahnutý antioxidant účinnejšia. Znamená to, že tým lepšie spomaľuje starnutie organizmu a tým skôr dokáže zabrániť vzniku rôznych ochorení.

Odporúčaná denná hodnota ORAC našej stravy je 3000 až 5000. Ak sa venujete športu, fajčíte alebo máte dlhotrvajúce ochorenie, odporúča sa dvojnásobok.