Nepražené kakao
Upokojuje, navodzuje dobrú náladu, skvele chutí a dokonca lieči.

Nepražené kakao
Kakao pripravené z nepražených bôbov neprechádza pri výrobe tepelnou úpravou a preto je plné živín podobne ako kakaové bôby. Obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov.
Priaznivý účinok kakaových bôbov
- podporujú imunitný systém
- detoxikujú organizmus
- ochraňujú bunky pred radikálmi
- podporujú trávenie a zlepšujú pravidelnú stolicu
- prečisťujú hrubé črevo
- sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb
- znižujú vysoký cholesterol
- rozširujú a prečisťujú cievy
- majú antidepresívne účinky - upokojujú nervový systém
- odstraňujú z tela napätie
- podporujú výživu svalovej hmoty
Obsah účinných látok
Nepražené kakao obsahuje tak ako surové kakaové bôby, z ktorých je vyrobené vlákninu, sacharidy, bielkoviny, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, selén, cholín, luteín, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Omega 6 mastné kyseliny sú v bežnom kakau a čokoláde z neho vyrobenej znehodnotené pražením.
Účinok kakaa
Kvalitné nepražené kakao má veľmi špecifické účinky na ľudský organizmus. Dokáže navodiť dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti, vrátane ľahkých afrodiziakálnych účinkov.
Nepražené čisté kakao je skutočným pokrmom bohov. Uchováva všetky výživné látky v neskazenej podobe, neznehodnotené tepelnou úpravou ani iným spracovaním. Je to v podstate čokoláda s neodolateľnou horkou chuťou.
Účinok látok obsiahnutých v nepraženom kakau
- horčík - podporuje nervovú sústavu
- síra - zlepšuje vzhľad kože a vlasov,
- železo a mangán - sú nevyhnutné pre krvotvorbu
- chróm - reguluje metabolizmus cukrov
- zinok - podporuje imunitný systém
- meď - podporuje krvotvorbu a imunitu
- flavonoidy - antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku a cukrovke.
Kakaové bôby z ktorých je nepražené kakao vyrobené, majú vysoký obsah antioxidantov, dosahujú jednu z najvyšších ORAC* hodnôt.
Dokonca sú považované za najlepšie prírodné antidepresívum. Je to vďaka dopamínu a serotonínu, ktoré priaznivo ovplyvňujú duševné zdravie a náladu.
Nepražené kakao so svojou charakteristickou chuťou má uplatnenie predovšetkým pri výrobe čokoládových zákuskov a nápojov.
Kakao, ktoré bežne používame, je vyrábané mletím kakaových bôbov. To, ktoré je v obchodoch najdostupnejšie, je pripravené z pražených kakaových bôbov, čo sa deje pri vysokých teplotách. Pri nich sa veľká časť účinných látok zlikviduje.
* ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnosť viazania voľných radikálov kyslíka) je sústava noriem na meranie antioxidačnej kapacity potravín a doplnkov výživy, ktorá je medzinárodne uznávaná .
Hodnota ORAC určuje presne akú má potravina - ovocie, zelenina, doplnok výživy - schopnosť neutralizovať a ničiť voľné radikály, Čím je táto hodnota vyššia, tým potravina a v nej obsiahnutý antioxidant účinnejšia. Znamená to, že tým lepšie spomaľuje starnutie organizmu a tým skôr dokáže zabrániť vzniku rôznych ochorení.
Odporúčaná denná hodnota ORAC našej stravy je 3000 až 5000. Ak sa venujete športu, fajčíte alebo máte dlhotrvajúce ochorenie, odporúča sa dvojnásobok.