Olivový olej

Olivový olej - prečo ho používať
Olivovník, ktorého plody sa na lisovanie olivového oleja používajú, je súčasťou histórie. Sprevádza ľudstvo niekoľko tisíc rokov. Vo veľkom začali olivovníky pestovať Gréci na Kréte pred 3000 rokmi. Féničania rozšírili ich pestovanie do Stredomoria, severnej Afriky a južnej Európy. Starí Rimania sa postarali o rozšírenie pestovania olivovníkov a zdokonalenie skladovania olivového oleja.
Už Homér považoval olivový olej za "tekuté zlato". Nečudo, od antických čias až doteraz je neodmysliteľnou súčasťou tradičnej stredomorskej kuchyne. Neslúžil iba v kuchyni, používal sa aj v kozmetike a náboženstve. Čo vravia o olivovom oleji moderné vedecké štúdie? Dokázali, že je to skutočný elixír života. Preto olivový olej nesporne patrí medzi zdravé oleje.
V súčasnosti sú najväčšími producentmi olivového oleja Španielsko, Taliansko, Grécko a Portugalsko.
Perličkou je, že Taliansko síce vyrobí 21% svetovej produkcie olivového oleja, ale oveľa viac ho spotrebuje. Preto ho musí dovážať.
Vďaka svojmu pôsobeniu majú kvalitné olivové oleje priaznivé účinky na fungovanie pečene, žlčníka a pankreasu, chráni žalúdočné a črevnú sliznicu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pôsobí ako prevencia srdcovo cievnych ochorení a niektorých foriem rakoviny. Antioxidanty majú ochranný vplyv na telesné bunky, zvyšujú obranyschopnosť organizmu voči voľným radikálom a spomaľujú proces starnutia.
Olivový olej účinky
- napomáha správnej činnosti tráviaceho ústrojenstva - pečeň, žalúdok, črevá, pankreas a žlčník
- zlepšije činnosť žalúdka, podporuje chuť do jedla a tvorbu žlče
- na trávenie a metabolizme tukov
- pri zápche - rastlinný sliz má pozitívny účinok na zažívacie ústrojenstvo (pri zápche sa odporúča 1 polievková lyžica olivového oleja každé ráno nalačno)
- pri vylučovaní žlče do čreva (pôsobí ako cholagogum), pomáha aj pri pomalom vyprázdňovaní žlčníka a problémoch so žlčníkovými kameňmi
- má priaznivý vplyv na pohlavné orgány a nervosvalovú činnosť vďaka vitamínu E, ktorý obsahuje
- pri niektorých ekzémoch, vredoch predkolenia (upokojujúce a osviežujúce účinky na kožu a vlasy)
- pomôže znížiť riziko srdcových a cievnych ochorení, riedi krv a znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a upchatie ciev
- znížiť riziko infarktu a mozgovej príhody, je veľmi vhodný po infarkte
- znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- pri rakovine hrubého čreva, prostaty a prsníka
Ako sa odlišujú olivové oleje
- podľa krajiny, v ktorej sa pestujú olivovníky
- podľa odrody olivovníka
- dobou od odtrhnutia olivy po jej spracovanie
- dôležitým ukazovateľom kvality - spôsobom spracovania
Už starí Rimania používali 5 úrovní kvality olivového oleja
- oleum ex albis ulivis – bol lisovaný zo zelených olív
- oleum viride – lisovaný z olív tesne pred úplnou zrelosťou
- oleum maturum – lisovaný zo zrelých olív
- oleum caducum – lisovaný z olív, ktoré spadli na zem
- oleum cibarium – lisovaný z takmer sušených olív (na výživu pre otrokov)
Táto stupnica platí dodnes.
Delenie olivových olejov
Panenské oleje
Lisujú sa priamo z celých plodov za studena
- Extra panenský olivový olej (Extra virgin) – Je najkvalitnejší olivový olej lisovaný za studena. Jeho kyslosť nesmie presiahnuť 0,8% Pri spracovaní nesmú byť použité žiadne chemické postupy.
- Panenský olivový olej (Virgin) – Panenský olej, ktorého kyslosť nesmie presiahnuť 2%. Lisuje sa iba za studena a je vhodnejší na ppužitie pri varení kvôli vyššej kyslosti.
Rafinované oleje
Sú lisované pri vysokých teplotách a tlakoch. Výsledný olej je následne chemicky upravený, aby sa znížila jeho kyslosť.
- Rafinovaný olivový olej – Olivový olej získaný rafinováním oleja získaného tepelnou extrakciou. Kyslosť sa chemicky znižuje.
- Rafinovaný olivový olej z pokrutín – Olej získaný rafinovaním olivového oleja z pokrutín. Kyslosť sa musí chemicky znížiť.
Zmesi
- Olivový olej – vzniká zmiešaním rafinovaného a panenského olivového oleja
- Olej z pokrutin – vznikne zmiešaním oleja z pokrutín a rafinovaného olivového oleja
Kvalitný olivový olej môžeme vyrobiť jedine z kvalitných surovín - olív. Najkvalitnejší je vtedy, ak:
- doba od zberu po výrobu olivového oleja je čo najkratšia
- je zo spracovania vylúčený akýkoľvek chemický zásah
- je lisovaný za studena
Pre gurmánov sú určite zaujímavé ochutené extra panenské olivové oleje, ktoré spájajú jedinečnosť olivového oleja s jedinečnosťou prírodných prídavných byliniek, plodov ba dokonca ovocia.